Pozdrav,
Želim malo pridonijeti Preokretu otvarajući jednu temu koja je i na prvi i na drugi pogled gotovo neiscrpna: reforma obrazovanja. Da se odmah razumijemo - ja nisam stručnjak. Ali s druge strane - nisam ni (nadam se) glup da ne vidim i znam da je naše osnovno i srednjoškolsko obrazovanje na niskim granama. To ne znači da mi nemamo sposobne nastavnike (štoviše!), a još manje da su nam klinci netalentirani - nego jednostavno, kao i sve u Hrvatskoj, i obrazovanje služi svemu osim - obrazovanju.
Naravno, odmah nam pada na pamet - ukinuti ili ne vjeronauk u školama. Klasična hrvatska ideološka priča, kao da se vjeronaukom padamo ili uspijevamo. Vjeronauk je (sorry ako nekoga vrijeđam nenamjerno) nebitan u ovoj priči. Mi jednostavno moramo odrediti što i kako, čemu i za što želimo učiti svoju djecu: za prošlost, sadašnjost ili budućnost. Nema nikakve sumnje da je većina nas za sadašnjost i za budućnost. Ali naša politika u prošlosti gleda svoju budućnost. Naša djeca trebaju bubati informacije i podatke koje danas imaš na prvoj internet stranici, umjesto da se uči kritičkom razmišljanju.
Znam da je ovo teška tema, ali u Hrvatskoj nema laganih tema - zaostajemo na svim frontama, osim na onoj ideološkoj - tamo bukti rat od 1945, odnosno od 1991. do danas.