Ukinuti povlasticu 6 plus 6 za državne dužnosnike

Mislim da nam je svima poznata nepravedna povlastica državnih dužnosnika koji nakon otkaza imaju pravo na povlasticu 6 plus 6 - šest punih plaća i nakon toga još šest mjeseci pola plaće. Pošto imaju primanja iznad prosjeka, to im omogućuje da godinu dana imaju službeni godišnji odmor - još im i staž ide dalje. Zašto se jednostavno ne prijave na zavod za zapošljavanje, i tamo primaju crkavicu na koju imaju pravo - ako ispunjavaju uvjete? Ovu nepravdu treba svakako ispraviti.

────────
Prijedlog podnio: MV-53000-7bc7-20
Datum podnošenja: 30.05.2026.
Reakcije: 12 :+1: / 1 :index_pointing_up:
────────

Otvoreno za raspravu.

Ovaj prijedlog ima smisla. Posebno jer tu povlasticu mogu koristiti svi, bez obzira na razlog zbog kojega su dobili otkaz (npr. slučaj Beroš, Banožić, Žalac itd.). A i da je čovjek dobio sasvim normalan otkaz - ova beneficija nije potrebna - postoji zavod za zapošljavanje, kako je već istaknuto u prijedlogu. Podržavam.

Slažem se potpuno, ovo je dobar prijedlog. Mislim da trebamo istražiti koje još besmislene i skupe povlastice koriste državni dužnosnici, i onda ih sve u jednom paketu ukinuti.

Ljudi, sada barem imamo mjesto gdje možemo o ovome pisati i raspravljati.

Pozdrav i hvala na primitku!

1 lajk

Pozdrav XiaomiHR,

Hvala na odgovoru. Ideja i jest da se na jednom mjestu skupimo, dogovaramo, ako treba i svađamo, ali da barem NEŠTO konkretno radimo.

Na početku smo, ali za sada - optimist sam;)

Pozdrav!

1 lajk

Pozdrav,

Slažem se. I ja sam novi ovdje. Još njuškam, nadam se uskoro da ću napisati nešto više. Samo tako nastavite.

1 lajk

A da se ukine kompletno financiranje stranaka iz proračuna? Ideja je bila da se financiranjem osigura nepristranost i nepotkupljivost a pokazalo se da je učinak upravo suprotan. Država je postala samo krava muzara a vidimo kako je umrežena politika i privatni sektor. Naravno to će pogoditi male stranke ali će iskristalizirati kvalitetnije političare koji će direktnije zastupati interese pa će se znati tko koga financira i kakvu politiku zastupa.

Definitivno ukinuti. Ne razumijem tu povlasticu 6+6..ako sam dobro primijetila, neki su to koristili i za vrijeme pritvora.?!.. aloooo… nisam popratila, ali ne sjećam se kada je ta odluka donesena i obrazloženje. Polako svi kapamo ovdje, još osluškujemo.. tu smo, ali ko nevjerni Tome gledamo.. puno inicijativa u životu,preokrenutih kaputa, pa ajmo probati.. nemamo više što puno izgubiti. Izgubili smo skoro sve već.. I dodala bih nešto što nema veze sa temom ali je na moj užaš notorna činjenica- politika nije akademska rasprava. Sposobnost političara se očituje ulaskom u birtiju punu ljudi koji te ne vole i njegova umjetnost je da ih barem pridobije da žele čuti što ima za reći. I da demokracija ne bira nužno najboljeg čovjeka. Bira čovjeka koji uspijeva uvjeriti dovoljan broj ljudi da ga slijede. A da se vratim na temu 6+6… nakaradno do bola.. Primjer Beroš- pravo nema zastupnik kome je mandat prestao zbor pravomoćne osude na kaznu zatvora, ali istražni zatvor nije pravomoćna osuda..!!.. Nisu mi srcu dragi ni Bauk ni Benčić, ali su pokušali progurati u Saboru da famozni 6+6 bude u zamrznut dok ne završi suđenje, pa ako bude zastupnik oslobođen da mu se isplati- NIJE DOŠLO NI NA DNEVNI RED ČAK NI DO GLASANJA!!.. i vlada još usred ljeta donosi izmjenu zakona o zapošljavanju u zdravstvu, 15 dana nakon toga natječaj, Beroš zasposlen u bolnici koju je “opelješio”… TEATAR APSURDA.. nemam više što dodati..ima još primjera , ali boli glava.. i čovjeku bude mučno.